Episode – Beemte broekland

Ontdek de historie van beemte broekland

Zoek de juiste antwoorden op de 2 vragen en los de puzzel op

Beemte-Broekland is een ’tweelingbuurtschap’ in de gemeente Apeldoorn. Beemte-Broekland bestaat, zoals de naam al suggereert, uit de buurtschappen Beemte en Broekland. Beemte en Broekland niet echt aan elkaar gegroeid en zijn geografisch gezien eigenlijk nog steeds 2 aparte buurtschappen. Maar de gemeente Apeldoorn heeft toch aanleiding gezien ze formeel tot 1 ‘woonplaats’ Beemte-Broekland te benoemen in het postcodeboek en in de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Ter plekke staan nog wel plaatsnaamborden met de naam Beemte. Broekland heeft geen plaatsnaamborden.

In 1840 heeft Beemte 44 huizen met 281 inwoners en Broekland 37 huizen met 278 inwoners. Gezamenlijk dus 81 huizen met 559 inwoners. Tegenwoordig heeft Beemte-Broekland inclusief de hieronder vallende buitengebieden ca. 400 huizen met ruim 1.000 inwoners.

De naamsverklaring voor Beemte is het Middelnederlandse beemt dat betekent ‘weiland’. En Broekland: broeklanden waren oorspronkelijk drassige, moerassige stukken land. Door afwatering aan te brengen (in dit geval de Wetering) werd het mogelijk het land in cultuur te brengen. 

Vraag 1

Op 10 oktober 1943 verloor de Amerikaanse bommenwerper B-17G ‘Tennessee Toddy’ op weg terug van Münster steeds meer hoogte. Piloot Earl Verrill slaagde er in het toestel met een buiklanding in een weiland bij Beemte Broekland aan de grond te zetten. Zijn 9 medebemanningsleden hadden het toestel eerder al per parachute verlaten. De bommenrichter kwam daarbij helaas om het leven.

Wat was de naam van de bommenrichter?

Vraag 2

De Wilhelminakerk (1937) in Beemte is een mooi, traditioneel en stijlvol gebouw met ongeveer 170 zitplaatsen, gesitueerd in een mooie landelijke omgeving. Bijzonder zijn de gebrandschilderde ramen, door dhr. Gerrit Bokhorst uit Deventer vervaardigd.

Waar staat de whilhelminakerk bekend om?

puzzel

Los de puzzel met de gehusselde woorden. Hier kan je de puzzel downloaden om zelf thuis op te lossen.

Welke 4 woorden staan er in de puzzel?

Stuur je antwoorden in