Episode – Hoenderloo

Ontdek de historie van Hoenderloo

Zoek de juiste antwoorden op de 2 vragen en los de puzzel op

Toen dominee Ottho Gerhard Heldring tijdens zijn ‘Wandeling over de Veluwe’ stuitte op de nederzetting Hoenderloo, was hij geschokt. Hier leefden ongeveer honderdvijftig mensen in plaggenhutten, zonder kerk, zonder onderwijs, ja zelfs zonder waterbron. Heldring begreep dat Hoenderloo, om mee te kunnen gaan in de vaart der volkeren, niet afhankelijk kon blijven van de opvang van regenwater in een ton. Hier, hoog op de Veluwe betekende dit dat er een put gegraven moest worden.
Een eerste poging, vlakbij Rust een Weinig mislukte. De tweede poging, hier op deze plek, slaagde wel. Later zou er op andere plaatsen in Hoenderloo ook nog met succes naar water gezocht worden. Naast deze put werd in 1846 de eerste openbare school van Hoenderloo opgetrokken. Het statige huis ‘Heldrings hoek’, hier vlakbij de put was jarenlang de woning van de hoofdonderwijzer. Tegenwoordig heeft Hoenderloo een inwoneraantal van 1.340 inwoners.

 

Vraag 1

Deze woning was een begrip in Hoenderloo. Werd gebouwd in 1855 dicht bij het Nationaal park hoge Veluwe. Het pand bestaat helaas nu niet meer. De boerderij heeft gediend als woning maar ook als gastenverblijf voor parkrelaties.

Wat is de naam van deze boerderij?

Vraag 2

Het Nationaal park Hoge Veluwe is de grote toeristische trekpleister van Hoenderloo. Vele bezoekers trekken jaarlijks naar het park en gaan door deze ingang naar binnen. In het park kan gratis gebruik gemaakt worden van 1 van de 1800 beroemde witte fietsen die al 50 jaar in het park te vinden zijn. 

 

Wie was de bedenker van “de witte fiets”?

puzzel

Los de kruiswoordpuzzel op en vindt zo de juiste letters voor de oplossing. Hier kan je de puzzel downloaden om zelf thuis op te lossen.

WAT IS DE OPLOSSING van de PUZZEL?

Stuur je antwoorden in